Nobelul evreiesc şi-a ales câştigătorul acestui an

Violonistul israelian Itzhak Perlman a fost desemnat câştigătorul Premiului Geneza, considerat Nobelul evreiesc.

Violinist Itzhak Perlman performs during

Înființat în 2012 de o organizație filantropică ruso-evreiască, Premiul Geneza valorează un milion de dolari si este acordat celor care dobândesc renume internațional în domeniul lor de activitate şi pot inspira, ca model, comunitatea evreiască din toată lumea, promovând valorile acesteia. L-au primit, de-a lungul timpului, actorul Michael Douglas şi primarul New Yorkului, Michael Bloomberg.

Perlman este, la 70 de ani, unul dintre cei mai cunoscuți şi premiați artiști de muzică clasică în viaţă.

A câștigat 16 premii Grammy, a fost invitat în show-uri  şi reclame celebre de televiziune, a cântat pentru nenumărați șefi de stat, pentru Regina Elisabeta, la investirea președintelui american Barack Obama, şi a făcut din coloana sonora a filmului „Schindler’s list”, pe care a interpretat-o la vioara sa, o compoziție premiată cu Grammy, în timp ce filmul a luat Oscarul.

12246865_10153647161185977_3603976095016136119_nSunt doar câteva din superlativele acestui artist, însă cel mai impresionant în ceea ce-l privește pe Itzhak Perlman este că a realizat toată această carieră dintr-un scaun cu rotile în care se află de la vârsta de 4 ani, când a fost diagnosticat cu poliomielită.

„Știu cine sunt” a declarat Perlman pentru Jewish Telegraphic Agency. „Cu alte cuvinte, în familia noastră, suntem evrei tradiționaliști. Toata familia mea este, într-o formă sau alta, indiferent că mergem la sinagogă, că sărbătorim sabaturile sau orice altceva. Sunt câteva dintre aspectele pentru care am primit acest premiu. Nu am nici o problemă cu cine sunt. Trăiesc așa. Şi familia mea la fel”, a mai spus Perlman după anunţ. Artistul a declarat ca va folosi banii in scopuri publice, în primul rând ca muzician şi apoi ca persoană cu dizabilităţi.

La sfârșitul lunii noiembrie, Itzhak Perlman a fost decorat de președintele american cu Medalia pentru Libertate.

Sunt privilegiată că l-am putut asculta într-un concert live, la Chicago, şi sper să mi se mai întâmple măcar …o dată în viață.

Perlman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *