S-a decis noul șef al Mossad-ului

Luni, 7 decembrie. Deși, inițial, Biroul de Presă al prim-ministrului israelian lăsase să se înțeleagă că la ora 20.15 va fi făcut public numele noului șef al Mossad-ului, anunțul s-a lăsat așteptat până în jurul orei 22.

media_144961319533061800

Una dintre explicații a fost aceea că doi dintre cei trei candidați vehiculați pentru acest post au fost înștiințați  cu câteva minute în urmă că nu au fost aleși și situația a avut un dramatism pe care, probabil, nu-l vom afla vreodată.

Alegerea lui Benjamin Netanyahu a fost actualul șef al Consiliului Național de Securitate, Yossi Cohen, care a lucrat în Mossad ca director adjunct în perioada 2011-2013.

El îi succede în funcție lui Tamir Pardo, începând din luna ianuarie 2016. Cohen era considerat oricum favoritul în cursa în care au mai „alergat” Ram Ben-Barak, șeful ministerului de Informații și actualul director adjunct al Mossad-ului, cunoscut, din rațiuni de securitate, doar sub litera „N”. Spre deosebire de alte funcții din comunitatea de Intelligence a Israelului, șeful Mossad-ului este ales exclusiv de prim-ministru.

Yossi Cohen s-a născut la Ierusalim, într-o familie ortodoxă modernă și este absolvent al Or Etzion Yeshiva (școală religioasă) condusă de rabinul Haim Druckman.

După ce a intrat în Mossad, a fost singurul candidat religios la cursurile ofițerilor de caz. După ce le-a absolvit, a fost învestit cu una dintre cele mai dificile și sensibile misiuni, și anume recrutarea și gestionarea spionilor.

A încetat să mai poarte chipa, a urcat pe scara ierarhică, a ajuns să comande Departamentul Tzomet însărcinat cu agenții operativi, a devenit responsabil pentru toți ofițerii de caz, a ajuns directorul adjunct al instituției și a sfârșit prin a fi șeful Consiliului Național de Securitate.

Una dintre poreclele sale este „Manechinul”, aluzie la modul său impecabil și stilat care îl caracterizează.

Ceilalți doi candidați aveau la rândul lor un CV impresionant.

Ram Ben-Barak a fost și el director adjunct al Mossad-ului (înaintea lui Cohen), conduce acum ministerul Informațiilor și al Afacerilor Strategice și a fondat „Cesarea”, una dintre cele mai importante unități de elită a Israelului, care operează împotriva unor ținte precise, le elimină, și ocazional menține contactul cu agenții Mossad care trăiesc sub acoperire. „Cesarea” este o unitate care numără 30 de ofițeri de comando și care s-a ocupat de răpirea și aducerea în Israel a lui Adolf Eichmann, în 1960, și a eliminat teroriștii considerați răspunzători de masacrul din timpul Jocurilor Olimpice de la München în care au fost uciși 11 israelieni.

„N”, numărul 2 în actuala structură de conducere a Mossad-ului, a condus ani de zile unitatea tehnologică a instituției, fiind considerat unul dintre cei mai importanți experți ai Israelului în spionaj cu ajutorul tehnologiilor moderne.

Netanyahu a declarat că trebuie să exceleze în trei direcții: abilitatea operațională, informații și diplomație, și acestea au fost cele trei imperative care l-au condus la alegerea noului șef al Mossad-ului, considerat de experți în Intelligence cel mai bun serviciu de informații din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *