Am fost aseara cu Beckett

Ion Besoiu, Mihai Constantin, Irina Petrescu si Razvan Vasilescu. Toti patru au jucat aseara , intr-o avanpremiera, la Teatrul Metropolis, "Sfarsitul partidei" a lui Samuel Beckett.

Cineva spunea odata ca este inexplicabil cum spectatorii nu inteleg nimic din primul act al unei piese de Beckett si totusi stau tintuiti in fotolii pentru a-l astepxa pe cel de-al doilea , din care nu vor intelege nici macar cat au inteles din primul.

In ciuda premiului sau Nobel pentru literatura, a reputatiei de scriitor genial al Irlandei, Beckett  ramane un dramaturg pe care, ca sa-l poti digera, caci despre iubit nu poate fi vorba, trebuie sa-l creditezi de la bun inceput cu diagnosticul nebun. Si atunci, orice absurditate devine de inteles sau accepxabila.

Va previn de acum ca daca nu aveti nervii tari, o deschidere spre cultura experimentala si plamani pentru a urca pe everesturile postmodernismului in care aerul este foarte rarefiat, nu ar trebui sa vedeti aceasta piesa. Cu mici excepxii, spectatorii s-au plictisit ingrozitor. 

Pe scena nu se intampla mai nimic. Personajul principal ( Razvan Vasilescu) sta asezat intr-un scaun cu rotile, este orb si are un dialog ilogic, presarat cu accese de isterie in care ba urla, ba cade deprimat in constientizarea propriei sale nefericiri si a desertaciunii vietii, cu servitorul sau, jucat magistral de talentatul Mihai Constantin.

Irina Petrescu,  imbatranita si aproape ireconoscibila, si Ion Besoiu, sunt putin exploatati in aceasta piesa fata de potentialul lor ( dar, desigur, acestea sunt limitele personajelor ) si isi fac din cand in cand aparitia, ridicand capacul pubelelor in care stau chirciti aproape doua ore.

Si daca n-ai stii ca Tocilescu este regizorul, ai intelege ( daca recunosti stilul), accentul fiind pus pe mimica personajelor si pe minimalismul jocului.

Daca atatia critici spun ca Tocilescu este un regizor mare, ar trebui sa tac si sa accepx, nu ?

Tac… in ciuda opiniei personale.

"Sfarsitul partidei" este o piesa pe care o puteti "rata"… dar mergeti s-o vedeti pentru a va face propria dvs. impresie. Eu v-am prevenit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *