Muzeul Papusilor

La Paris a iesit soarele… […]

Foto: copyright Musée de la Poupée

Muzeul papusilor este undeva in Marais, cartierul „salvat" de Andre Malraux. Ocupat in secolul al XII-lea de cavalerii templieri, ulterior, Marais-ul isi va duce existenta in jurul Pietei de Vosges, iar la inceputul secolului al XVII-lea va fi renumit pentru nobilimea burgheza care-l popula. Un secol mai tarziu, odata cu reconstructia Parisului de catre Hausman, parizienii instariti parasesc Marais-ul, mutandu-se in noile zone rezidentiale, lasand in urma un cartier pe care vor pune stapanire populatiile mai sarace, artizanii, evreii, mestesugarii. Pe la mijlocul secolul XX, scriitorul Andre Malrois lanseaza un program de salvare a acestui cartier pitoresc care conserva inca strazile, cladirile si arhitectura prerevolutionara pariziana. Astazi este considerat un cartier vintage cu un flavour unic.

Vizavi de Pompidou, pe o straduta ascunsa, este Muzeul Papusilor, o statie de calatorie pentru orice copil. Aflat la varsta inocentei sau a maturitatii inocente…

Acum este in curs o expozitie dedicata celei mai celebre papusi din lume, Barbie, devenita nu doar obiect dezirabil si de cult pentru orice fetita, ci chiar industrie, pentru ca nicio alta papusa nu a intruchipat viata asa cum a facut-o ea. Orice copil s-a regasit in ea, pentru ca Barbie a  fost, pe rand, diva, sora medicala, profesoara, eleva, star rock, adolescenta de discoteca, atractie pe plaja, judecatoare, mama, copil…

Insusi titlul expozitiei, „Reve ta vie avec Barbie" indeamna pe oricine sa-si viseze viata in orice ipostaza pentru ca Barbie poate fi orice si oricine decide visul nostru.

Barbie pe catwalk

Barbie a fost de la inceput, si intotdeauna, o papusa care a intretinut un raport special cu lumea modei. De fapx, de aceea a si fost atat de iubita, pentru ca toate hainele pe care le imbraca ii veneau de minune. De la manechin, la creatoare de moda, de la coafeza, make-up artist, la jurnalista sau atasat de presa, talent ascuns, Barbie are moda in sange. Evident ca la sarbatorirea a 50 de ani de existenta, cati implineste anul acesta, Barbie trebuia sa fie inainte de toate pe podiumurile de moda defiland pentru creatori celebri din industria modei. Ca nicio alta papusa din lume, Barbie a flirtat cu televiziunea, cu presa scrisa, cu toate mijloacele de comunicare si astazi vrea sa cucereasca si spatiul virtual.

Dintr-o vitrina imi zambesc personajele principale ale „telenovelelor" din anii ’80, „Dallas" si „Dinastia". Daca eroii acestor seriale sunt bogati si obtin banii fara sa conteze mijloacele, Barbie devine si ea, la randu-i, eroina care le intruchipeaza pe Joan Collins, Linda Evans, Victoria Principal sau Linda Gray. Doamne,ce nebunie era cu Dallas-ul asta pe vremea lui Ceausescu! Mi-aduc aminte ca eram copil, dar totul in casa, de la curatenie, gatit, spalat, calcat, vizite, lectii, se regla in functie de ora 21 a zilei de joi, cand se difuza serialul… Zambesc facand comparatie cu saturatia impinsa pana la refuzul digestiei intelectuale de astazi a nenumaratelor opxiuni cinematografice!

Cred ca in anii ’60 Barbie suferea de singuratate, pentru ca asa au aparut in  viata ei, Ken, „cavalerul ei servant", Midge, cea mai buna prietena, Allan, cel mai bun amic al lui Ken si logodnic al lui Midge, Skipper, sora ei mai mica, si alte personaje care o fac si mai reala in viata fiecarui copil.

Eu n-am avut niciodata o papusa Barbie. E drepx, nici nu mi-am dorit, pentru ca nimic din ceea ce mi-am dorit nu mi-a fost refuzat de Dumnezeu. Cu excepxia dezideratelor care, in final,  nu-mi imbogateau existenta cu nimic, dimpotriva.

Am primit insa papusi superbe cand am implinit 30 de ani sau 33. Le iubesc mult, pentru ca nu ma reintorc la copilaria deloc fericita pe care am avut-o eu, ci pentru ca imi contureaza acum un univers pe care mi-l imaginez cu mintea mea de acum.

Muzeul papusilor este un loc in care trebuie sa-ti aduci copiii. Eu m-am adus pe mine… azi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *