De ce să alegem rachetele israeliene

Ierusalim, 4 mai

Ce au în comun Sorin Grindeanu și Donald Trump?! Amândoi au ales Israelul pentru prima lor vizită oficială.


8 ÎNTÂLNIRI ÎNTR-O SINGURĂ ZI

Dacă președintele american va fi la Ierusalim în data 22 mai, premierul român s-a aflat în Țara Sfântă în 4 mai, însoțit de trei miniștri ai Cabinetului său, Andreea Păstârnac, Gabriel Leș și Mihai Tudose, și a făcut într-o singură zi un tur de forță.

La ora 9.00 a vizitat Muzeul „Yad Vashem”, unde a depus o coroană de flori în memoria evreilor uciși în lagărele naziste, la 11.00 a fost primit de președintele țării, Reuven Rivlin, la 13.00 s-a întâlnit cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, la 16.30 a fost primit de Patriarhul Theophilos al III-lea al Ierusalimului, la 18.00 a vizitat Biserica românească, la 19.00 s-a întâlnit cu Secretarul General al Organizației pentru restituirea proprietăților evreiești, la 19.30 – cu românii care trăiesc în Israel și la 21.00 – cu ministrul Apărării, Avigdor Lieberman. De la majoritatea acestor întâlniri am ales câteva fotografii reprezentative pe care le găsiți mai jos.

Premierul Grindeanu, la Mormântul Sfânt. Foto exclusiv Q Magazine

Este pentru a treia oară când însoțesc un premier român în această țară, însă niciunul nu a fost atât de marcat la Mormântul Sfânt precum Sorin Grindeanu, ceea ce arată dimensiunea lui spirituală profundă.


Relația României cu Israelul este una plină de paradoxuri, deși anul acesta sărbătorim 69 de ani de relații diplomatice neîntrerupte – exact cât a sărbătorit Israelul, la 2 mai, de la Independența sa.


Legislația antisemită din anii Legiunii de Fier, pogromurile organizate de aceasta și de regimul Antonescu, Trenurile Morții și, după 1990, accesele de antisemitism ale unor lideri politici români, au determinat ca, dintr-o comunitate inițială de circa 900.000 de evrei câți trăiau în România la începutul secolului XX, să mai fie astăzi vreo 5.000.

Cu 75 de ani în urmă…

În același timp însă, România a înființat un Institut pentru studierea Holocaustului, o Comisie Prezidențială condusă de scriitorul evreu Elie Wisel, care a redactat un Raport prin care România recunoștea participarea sa la Holocaustul nazist, a votat în Parlament ca evreii cărora li s-au confiscat proprietățile abuziv să aibă prioritate la restituire și, de curând, la București, sub președinția țării noastre, Alianța Mondială pentru Amintirea Holocaustului (IHRA) a adoptat definiția antisemitismului preluată imediat de Statele Unite, Marea Britanie și de alte zeci de țări.

Premierul Grindeanu și omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, au avut o întrevedere tet-a-tet si au semnat acorduri bilaterale
Cei doi premieri au semnat două Acorduri privind reducerea tarifelor de roaming și de cooperare în domeniul economic

Cu tot acest trecut bivalent, cele două țări sunt astăzi prietene, iar premierul Netanyahu l-a primit pe omologul său cu multă simpatie și deschidere, cei doi petrecând împreună aproximativ 4 ore – cu aproape o oră mai mult decât era planificat – într-un tête-à-tête și apoi într-un dejun de lucru.

S-au semnat două documente-cadru, importante, privind reducerea tarifelor de roaming și dinamizarea relațiilor economice bilaterale. Însă cea mai importantă dimensiune a acestei vizite, în opinia mea, a fost cea militară.

COMPONENTA MILITARĂ

Ministrul român al Apărării, Gabriel Leș, a declarat pentru Q Magazine că a discutat cu omologul său despre „intensificarea relațiilor bilaterale în domeniul apărării pe 3 dimensiuni: cooperarea militară generală la nivelul categoriilor de forţe, cooperarea tehnico-militară şi cooperarea în domeniul informaţiilor militare”.

Surse militare israeliene mi-au declarat că țara lor este gata să intre în câteva programe de colaborare între firmele israeliene şi agenţi economici din industria de apărare românească, eventual sub forma unor joint-ventures, prin care să se asigure transferul de tehnologii moderne în România şi să se creeze condiţiile necesare pentru a răspunde nevoilor concrete de modernizare a dotării forţelor armate române.

Foto exclusiv Q Magazine. Sorin Grindeanu și ministrul Apărării din Isreal, Avigdor Lieberman
Sorin Grindeanu, întâlnire cu ministrul Apărării, Avigdor Lieberman

Premierul Sorin Grindeanu a insistat pentru o cooperare în care să fie create locuri de muncă în România, perspectivă pe care ministrul Apărării Lieberman a salutat-o.

„În momentul de faţă principalele proiecte de colaborare tehnico-militară bilaterală vizează sistemele de rachete antitanc, modernizarea de elicoptere şi modernizarea unor sisteme de luptă blindate”, a spus Gabriel Leș, pentru Q Magazine.

Gabriel Leș, declarații în exclusivitate pentru Q Magazine

Din păcate, ministrul Gabriel Leș este sub nivelul așteptărilor. Potrivit unor surse din interiorul MApN, el nu are anvergura necesară unui asemenea minister și nici premierul Grindeanu nu pare a fi mulțumit de prestația sa. Sunt cel puțin 1,5 miliarde de lei necheltuiți în momentul de față în bugetul Apărării, pe care la rectificarea din august ministerul îi poate pierde, în ciuda nevoilor imense ale armatei române.

Una dintre temele de discuție, potrivit acelorași surse militare, a fost achiziția de rachete sol-aer pentru armata română. Zilele trecute, la București, s-a anunțat că una dintre variante pentru apărarea antiaeriană a României ar fi rachetele americane Patriot, iar ambasadorul Klemm și-a exprimat imediat speranța ca până la sfârșitul anului această achiziție să se și finalizeze. Fiind vorba de un contract de achiziție de peste o 100 de milioane de euro, va fi nevoie de aprobarea Parlamentului.

La unison cu ambasadorul Klemm, fostul premier Victor Ponta a pledat pentru rachetele americane, motivând că România este prea săracă și trebuie să gândească strategic.

Și totuși… cred că o soluție israeliană, de tip Arrow, este mult mai bună pentru România. Iată câteva argumente comparative:

Patriot vs Arrow

Arrow-3 este un sistem ușor manevrabil, creat să ofere o apărare excelentă prin interceptarea rachetelor armate înainte ca acestea să pătrundă în atmosfera Terrei, și este considerat unul dintre cele mai bune interceptoare ale lumii datorită capacităților tehnologice de ultimă generație.

Arrow-3
Arrow-3

Dacă aruncăm o privire de ansamblu, Arrow-ul israelian este o armă mai avansată decât Patriotul american atât din punct de vedere al specificațiilor, al performanțelor, cât și din punct de vedere al costurilor.

Modernele rachete balistice Arrow-3, realizate de Israel Aerospace Industries (IAI) în colaborare cu Boeing, folosesc o tehnologie de manevrare superioară celei utilizate de Patriot PAC-3. Spre deosebire de Patriot-ul american, care utilizează tehnologia „hit-to-kill” și motoare separate pentru direcționare, Arrow-3 se bazează pe o focoasă de fragmentare direcționată ce îmbunătățește eficiența și acuratețea acestora pentru a distruge rachetele inamice.

Utilizând o tehnologie patentată exoatmosferică în două trepte, Arrow-3 ar trebui să poată intercepta rachete balistice, în special cele care transportă arme de distrugere în masă, la o distanță de 250 km (155 mi) și la altitudini de peste 100 km (62 mi), în comparație cu rachetele Patriot PAC-3 care ajung doar la o altitudine de 22 km și o rază de 15 km.

În privința costurilor, Israel a reușit să depășească așteptările și să reducă semnificativ prețul unei rachete Arrow-3, acesta fiind estimat la 2-3 milioane USD, în timp ce costul unitar al unei rachete MIM-104F Patriot PAC-3 este de aproximativ 3-4 milioane USD.

Nu în ultimul rând, argumentul suprem este că, în timp ce SUA produc tehnică militară mai mult pentru a o vinde, Israelul are ca motivație propria apărare și, dacă America își verifică produsele mai mult în războaie duse pe teritoriul altor țări, Israelul a făcut-o de-a lungul a cel puțin 6 războaie la granițele sale, toate câștigate, făcând din armata israeliană una dintre cele mai performante din lume.

Israel – victoria inteligenței asupra geografiei

La sfârșitul unei vizite oficiale care a durat o singură zi, am certitudinea că schimburile bilaterale dintre România și Israel, cifrate acum la circa 150-200 de milioane de euro, vor crește substanțial. Asta cred eu, în antiteză cu Victor Ponta, că este gândire strategică națională. Și America nu se va supăra că noi vom cumpăra de la aliatul său, Israelul, nu?


Anul acesta se împlinesc 69 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între România și Israel – exact cât a sărbătorit Israelul, la 2 mai, de la Independența sa.


Memorialul „Yad Vashem” 

A fost înființat în 1953 printr-o decizie a Parlamentului israelian cu scopul păstrării memoriei victimelor Holocaustului. Are o suprafață de 4.200 mp, majoritatea sub nivelul solului. Arhiva „Yad Vashem” conține 68 de milioane de pagini de documente, peste 300.000 de fotografii, mii de filme cu mărturii ale supraviețuitorilor. Biblioteca muzeului are circa 112.000 de titluri în mai multe limbi și mii de periodice dedicate fenomenului Holocaustului, fiind considerată cea mai importantă bibliotecă de profil din lume.

Premierul Sorin Grindeanu în Sala Numelor, Muzeul "Yad Vashem", Israel
În Sala numerelor, sunt pagini de mărturii care conțin datele biografice a peste 3,2 milioane de evrei uciși în Holocaust

Sub egida muzeului, își desfășoară activitatea un Institut Național pentru Cercetări și Școala Internațională de Studii în domeniul Holocaustului. Anual, aici predau peste 100 de cadre didactice și sunt circa 187.000 de cursanți, inclusiv în limba română.

În 2011, Muzeul „Yad Vashem” a semnat cu Google un parteneriat prin care au fost publicate până acum 130.000 de fotografii despre Holocaust. Această inițiativă a permis oamenilor din lumea întreagă să contribuie la identificarea unor victime care apăreau în fotografii și la adăugarea unor mărturii personale despre Holocaust.

Premierul Grindeanu, la Muzeul Holocaustului. Exclusiv Q Magazine
Vizită la Muzeul Memorialul Martirilor și Eroilor Holocaustului, „Yad Vashem”
Premierul Grindeanu a depus o coroană de flori în memoria victimelor
Premierul Grindeanu a depus o coroană de flori în memoria victimelor
Premierul român pe esplanada Muzeului Yad Vashem - foto Q Magazine
Mueseul „Yad Vashem” este construit astfel încât, la sfârșitul vizitei, ieși pe o esplanadă de unde se vede tot Ierusalimul, ca un mesaj peste timp că evreii continuă să trăiască, în ciuda tragediilor istorice pe care le-au îndurat
Alice Marcu, ghidul premierului la Muzeul "Yad Vashem"
Alice Marcu, ghidul premierului la Muzeul „Yad Vashem”

Alice Marcu a fost ghidul premierului român și al delegației care l-a însoțit pe acesta în Muzeul Yad Vashem. La un moment dat, ochii ei s-au umplut de lacrimi: „Bunicul meu era din Fălticeni și a murit într-un câmp de exterminare nazist. Ani de zile după, de fiecare dată când aveam câte o aniversare sau vreo sărbătoare în familie, bunica mea se retrăgea la un moment dat și când o căutam o găseam plângând după cei care nu mai erau cu noi și nu se mai puteau bucura.” Ea i-a spus premierului că ori de câte ori are ocazia le vorbește tuturor celor care vizitează acest muzeu simbolic despre cei 60 de Drepți între popoare (n.r. – titlu acordat de statul Israel cetățenilor străini care au salvat de la moarte evrei, în timpul progoanei naziste români: „Oamenii mă întreabă mereu despre Oscar Schindler. Sigur că este unul dintre cei mai cunoscuți Drepți între popoare, el salvând aproape o mie de evrei. Însă există un român, Traian Popovici, care a fost primar al orașului Cernăuți și care în timpul regimului Antonescu a oprit deportarea a 20.000 de evrei pe care i-a salvat de la moarte. Cred că el este un Drept cu mult mai important. Și eu nu uit să amintesc mereu asta!”

Președintele Statului Israel, Reuven Rivlin, l-a primit pe Sorin Grindeanu
Președintele Statului Israel, Reuven Rivlin, l-a primit pe Sorin Grindeanu
Patriarhul Teophilos l-a decorat pe Sorin Grindeanu cu ordinul Crucea Ierusalimului
Patriarhul Teophilos l-a decorat pe Sorin Grindeanu cu ordinul Crucea Ierusalimului
Premierul român, primit cu pâine și sare la Biserica românească din Ierusalim de Maica Nicolaida și de Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul BOR la Locurile Sfinte
Premierul român, primit cu pâine și sare la Biserica românească din Ierusalim de Maica Nicolaida și de Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul BOR la Locurile Sfinte
Sorin Grindeanu la Zidul Plângerii, simbolul sfânt al evreilor din lumea întreagă
Sorin Grindeanu la Zidul Plângerii, simbolul sfânt al evreilor din lumea întreagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *