Câteva dintre superlativele Israelului. Cum au schimbat lumea

Prinsă într-o secetă severă, California se bazează pe invențiile și competența israeliană pentru a profita cât mai mult de fiecare picătură de apă.

Israelul irigă California
Israelul irigă California 

Pionierii israelieni în tehnologia apei includ experții Netafim în irigarea prin picurare și gigantul IDE de desalinizare; organizații precum Israel-California Green-Tech Partnership și Israel NewTech, și chiar instituții academice cum ar fi Universitatea Ben-Gurion, toate ajută California să implementeze managementul inteligent și vital al apei, care vor menține umiditatea Statului.


Datorăm Israelului faptul că nu avem pană de cauciuc
Datorăm Israelului faptul că nu avem pană de cauciuc

Compania israeliană SoftWheel revoluționează roata înlocuind butucul tradițional de spițe cu un sistem automatic inovativ de suspensie care amortizează șocurile, oferind o utilizare mai eficientă a energiei și o manevrabilitate mai bună. SoftWheel oferă scaunele cu rotile capacitatea de a coborî scările și de a trece peste teren accidentat. Pentru biciclete și mașini, înseamnă că nu vor avea niciodată pene de cauciuc.


Israelul te ajută sa descoperi lumea din jurul tău
Israelul te ajută sa descoperi lumea din jurul tău

Doriți să stiți câtă grăsime este în sosul de salată, ori dacă un avocado este copt, sau din ce este compus un diamant? SCiO, primul senzor molecular din lume, la un preț rezonabil vă va descoperi totul. Senzorul, proiectat de compania israeliană Consumer Physics, vă permite să primiți informații imediate despre componența chimică a oricărui lucru din jurul dvs. – de la mâncare la plante, medicamente și pietre prețioase –toate trimise direct pe smartphone-ul dvs.


Israelul a înlocuit operația chirurgicală cu crioablațiunea
Israelul a înlocuit operația chirurgicală cu crioablațiunea

Dispozitivul revoluționar medical IceCure Medical a schimbat modul în care doctorii din toată lumea îndepărtează chisturile mamare benigne și tumorile mamare maligne mici, distrugându-le cu gheață în locul îndepărtării lor chirurgicale. Procedura de crioablațiune cu ultrasunete IceSense3 necesită doar anestezie și durează mai puțin de 10 minute în ambulatoriu. Pacientul se poate ridica și părăsi spitalul fără a necesita timp de recuperare postoperatorie.


Israelul a adus lumea în degetul tău
Israelul a adus lumea în degetul tău

Compania Muv Interactive a conceput un dispozitiv disruptiv numit Bird care vă permite să interacționați cu mediul dvs. digital doar prin simpla mișcare a degetelor. Treceți acest dispozitiv simplu, conectat prin Bluetooth, peste degetul dvs. și veți obține cel mai modern mouse care controlează tot ce atingeți virtual.


Armata israeliană poate vedea pericolele din spatele zidurilor
Armata israeliană poate vedea pericolele din spatele zidurilor

Tehnologie radar avansată cu micro putere, algoritmi de reconstrucție 3D a imaginii și tehnologii de procesare a semnalului, concepute de armata israeliană și încorporate toate în camerele de securitate Camero, care dau posibilitatea echipelor de căutare să găsească obiecte staționare sau în mișcare ce sunt ascunse vederii. Sistemele Camero’sXaver pot genera imagini 3D ale obiectelor din spatele obstacolelor solide făcute din ciment, ipsos, cărămizi, beton și lemn.


Voluntari israelieni sub acoperire duc medicamente, mâncare și ajutoare în teritoriile siriene aflate în război, deși Siria este inamicul Israelului
Voluntari israelieni sub acoperire duc medicamente, mâncare și ajutoare în teritoriile siriene aflate în război, deși Siria este inamicul Israelului

Un asistent umanitar israelian conduce o echipă de 200 de voluntari israelieni evrei, arabi și creștini pentru a transporta provizii umanitare indispensabile ONG-urilor siriene. Misiunile periculoase de trecere a frontierei făcute de Il4Syrians asigură mâncare, medicamente, echipament medical, truse sanitare, semințe și chiar antrenează mii de sirieni înfometați. Misiunile secrete au început în 2011, în ciuda faptului că Siria este o națiune inamică în mijlocul unui război brutal. Consecințele expunerii voluntarilor israelieni care participă la aceste misiuni sunt inimaginabile.


Israelul a inventat camera care citește creierul uman pentru a detecta Alzhaimerul
Israelul a inventat camera care citește creierul uman pentru a detecta Alzhaimerul

ElMindA revoluționează tratamentul oricărei boli, de la Alzheimer la depresie, ADHD (tulburări cu deficit de atenție), comoții și alte tulburări ale creierului. Tehnologia non-invazivă precisă FDA, cunoscută sub numele de Brain Networks Activation (Activarea Rețelelor Neuronice), permite furnizorilor de servicii medicale să evalueze corect funcțiile creierului, reprezentând și monitorizând schimbările rețelelor neurale, și măsurând cum comunică diferite părți ale creierului. Această tehnologie israeliană îmbunătățește luarea deciziilor clinice și transformă evoluția medicamentelor, reducând riscul eșecurilor.


O femeie din Israel, model pentru lume
O femeie din Israel, model pentru lume

Extrem de apreciată de critici, actrița israeliană Gal Gadot oferă tuturor fetelor din lumea întreagă un nou rol pozitiv, prin întruchiparea Femeii Minune (Wonder Woman) în  filmul Batman vs Superman, produs de Warner Brothers. Această actriță, model și mamă care servește în armata israeliană, și care și-a început cariera ca avocat înainte de a merge la Hollywood, creează o super-eroină care este plină de compasiune, iubire, adevăr, dreptate și egalitate. Pe lângă toate acestea, ea este și rezistentă.


Israelul a inventat selfiul care detectează cancerul
Israelul a inventat selfiul care detectează cancerul

Cancerul cervical este una dintre principalele cauze care duc la moarte în țările în curs de dezvoltare. Totuși, dacă este diagnosticat devreme, este, de asemenea, unul dintre cele mai tratabile tipuri de cancer. MobileODT a găsit o cale eficientă și ieftină de examinare a femeilor din țările sărace pentru depistarea cancerului, folosind fotografii făcute cu telefonul mobil. Sistemul companiei EVA, deja folosit pe tot globul, include o versiune ieftină și portabilă de colposcop, care, în tandem cu camera smartphone-ului, face și transmite selfie-uri cervicale pentru diagnostic și analiză.


Humusul, mâncarea preferată a israelienilor
Humusul, mâncarea preferată a israelienilor

Mâncarea preferată a Israelului este, de asemenea, sosul preferat oficial al NFL (Liga Națională de Fotbal). Hummusul, un sos gustos din năut, este felul de mâncare cel mai popular din regiune, variind ușor în ceea ce privește modul de preparare, în funcție de originea ta: ești libanez, sirian, irakian, iordanian, egiptean, iranian sau israelian. În 2013, liga NFL a ales hummusul Sambra – preparat de Sabra Dipping Company (Compania de sosuri Sabra) deținută împreună de PepsiCo și Tel Aviv-based Strauss Group – ca sponsor oficial al sosurilor sale. Hummusul, firește, trebuie să fie consumat în fiecare zi – și în special de Ziua Internațională a Hummusului (International Hummus Day), pe 13 mai.


Israelul a inventat tehnologia prin care chisturile și tumorile pot fi operate prin ultrasunete și RMN
Israelul a inventat tehnologia prin care chisturile și tumorile pot fi operate prin ultrasunete și RMN

Tehnologiile non-invazive INSIGHTEC, bazate pe ultrasunete, transformă tratamentele oncologice și procedurile ginecologice prin distrugerea tumorilor și chisturilor fără operație. Platforma Exablate combină ultrasunetele focalizate de intensitate mare bazate pe imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), și este descrisă de revista TIME ca una dintre cele mai bune 50 de invenții ale anului 2011. Soluțiile INSIGHTEC vor face ca în viitor sala de operații să fie non-invazivă, lipsită de radiații ionizante și să nu necesite spitalizare. Pacienții vor putea să se întoarcă la o viață normală de îndată.


Israelul a inventat nasul care poate detecta cancerul doar din respirație
Israelul a inventat nasul care poate detecta cancerul doar din respirație

NaNose, proiectat la Institutul de Tehnologie Technion-Israel, poate detecta în primele faze cancerul de plămâni, stomac și alte tipuri de cancer posibile doar prin analizarea respirației. Odată lansată pe piață, această inovație nanotehnologică, concepută de omul de stiință israeliano-arab HossamHaick, ar putea stabili un nou standard al instrumentului predictiv de diagnosticare rapidă non-invazivă, ușor de folosit, ieftin – care ar putea salva vieți descoperind cancerul în primele stadii.


Made in Israel

Spune-i unei persoane din Israel că ideea lui/ei este ridicolă și tocmai i-ai dat inventatorului un motiv să o finalizeze. Fie că este vorba de plantarea recoltelor în deșert sau de construcția unui scut național anti-rachetă, cele mai multe dintre inovațiile originale israeliene au fost inițial considerate imposibile. Această capacitate de realizare a ceea ce pare irealizabil este dată de o combinație de insolență israeliană, inventivitate, necesitate și atitudine sănătoasă în fața eșecului.


O bătrână israeliană face săpunul preferat al Angelinei Jolie
O bătrână israeliană face săpunul preferat al Angelinei Jolie

Gamila Hiar, o bunică Druze din nordul Israelului, a creat un imperiu al săpunului care a ajuns la statutul de vedetă, fiind preferat de Justin Timberlake, Rihanna, Angelina Jolie și supermodelul israelian Bar Refaeli. De aproape 50 de ani, ea face săpunul Gamila Secret, din 15 extracte din plante și ierburi originare din Galilee, folosind de exemplu migdale, avocado și lavandă. Aceste săpunuri premiate sunt vândute în aproximativ 24 de țări de pe glob.


Israelul a inventat ochelarii care citesc pentru orbi
Israelul a inventat ochelarii care citesc pentru orbi

Dispozitivul inventat în Ierusalem OrCam a dezvoltat o tehnologie unică portabilă care poate citi texte, descrie obiecte și transformă lumea persoanelor cu deficiențe de vedere în discurs. Camera companiei MyEye poate fi montată pe ochelari, asigurând o independență fără precedent oamenilor care sunt orbi sau au deficiențe de vedere.


Israelul a inventat tehnica prin care oamenii pot rămâne tineri
Israelul a inventat tehnica prin care oamenii pot rămâne tineri

Tehnologia impulsurilor ar putea face Botox-ul demodat. Această nouă alternativă la Botox folosește câmpurile electrice non-termale cu impulsuri de microsecunde, de voltaj mare, pentru a reîntineri pielea, fără cicatrici sau efecte secundare. Cercetătorii israelieni spun că Tehnologia Impulsurilor ar putea revoluționa tratarea pielii îmbătrânite și a bolilor degenerative de piele.


Israelul a redat persoanelor cu handicap bucuria de a merge din nou
Israelul a redat persoanelor cu handicap bucuria de a merge din nou

Exoscheletonul robotic original ReWalk Roboticsparaplegicilor șansa de a merge din nou. Acest dispozitiv oferă utilizatorilor de scaune cu rotile nu doar posibilitatea să alerge în maratoane, dar a fost, de asemenea, aprobat de Departamentul SUA al veteranilor de război pentru a fi folosit de toți veteranii care au suferit vătămări ale măduvei coloanei vertebrale. Revista TIME a nominalizat dispozitivul ReWalk ca una dintre cele mai mari invenții ale anului 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *