America în alarmă

Premierul Victor Ponta se va adresa astăzi în faţa Adunării Generale a ONU, care îşi deschide zilele acestea cea de-a 69-a sesiune. După cum ne-a declarat în avion, spre New York, temele principale ale intervenţiei sale vizează Ucraina şi stabilitatea în regiune. 

Aeronava oficială a aterizat ieri pe un aeroport în apropiere de New York, delegaţia română fiind întâmpinată de ambasadorul român la ONU, Simona Miculescu. Victor Ponta s-a întâlnit, imediat după ce a ajuns la New York, cu viceprim-ministrul chinez Zhang Gaoli, iar seara a participat la un dineu oferit de preşedintele SUA, Barack Obama şi prima doamnă, Michelle, la Waldorf Astoria.

În timpul dineului, la mii de kilometri depărtare, forţele armate americane bombardau, pentru a doua oară consecutiv, mai multe locaţii strategice ale grupării ISIS în Irak şi Siria, ceea ce a făcut ca America să se trezească, practic, sub alarmă. FBI-ul a făcut publice alerte prin care anunţa că sunt aşteptate atacuri teroriste izolate (ale aşa zişilor lupi singuratici), care însă nu pot fi anticipate informativ şi care vor viza probabil curse aeriene de pe teritoriul SUA. Starea de alarmă a dus la anularea mai multor curse pe aeroporturile importante, oamenii fiind daţi jos din avion chiar înaintea decolării.

Din delegaţia română mai fac parte ministrul de externe, Titus Corlăţean, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, Înaltul Comisar al Guvernului, Mircea Geoană, Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu şi consilierul guvernamental pe probleme de energie, Mihnea Constantinescu.

După deschiderea sesiunii Adunării Generale, Victor Ponta a participat la un dejun oferit de secretarul general Ban Ki-Moon şi la recepţia oferită de Preşedintele Consiliului European.

 

Discursul preşedintelui Barack Obama la cea de-a 69-a sesiune a Adunării Generale a ONU

Ameninţarea grupării Statul Islamic, epidemia de Ebola sau anexarea Crimeei de către Rusia sunt principalele teme abordate de preşedintele Barack Obama în discursul susţinut în faţa Adunării Generale a ONU. Liderul de la Casa Albă va prezida în premieră o şedinţă extraordinară a Consiliului de Securitate, în care va înainta o rezoluţie privind lupta antiteroristă, în special împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

„Nici o naţiune nu trebuie să-şi subjuge vecinii şi să pretindă bucăţi din teritoriile acestora. Recent, acţiunile Rusiei în Ucraina au încălcat această ordine mondială postbelică. Contrar voinţei guvernului de la Kiev, Crimeea a fost anexată. Rusia a trimis armament în estul Ucrainei, alimentând separatismele violente şi un conflict soldat cu mii de morţi. Când Ucraina a încercat să reia controlul asupra teritoriului său, Rusia a renunţat la pretextul că îi susţine pe terorişti şi a trimis trupe peste graniţă. Aceasta este o viziune asupra unei lumi în care doar cel puternic are dreptate. America are altă viziune. Noi credem că doar dreptatea aduce cu sine şi puterea. Marilor naţiuni nu ar trebui să le fie permis să le intimideze pe cele mici, iar popoarele ar trebui să-şi hotărască singure viitorul”, a spus Barack Obama.

Președintele american a vorbit și despre gruparea teroristă Statul Islamic, în condițiie în care SUA au declanșat lovituri împotriva pozițiilor acestora din Siria. „Brutalitatea teroriştilor din Siria şi Irak ne-a forţat să privim direct în inima întunericului. Rămâne de văzut dacă vom reuşi să respingem împreună „cancerul” extremismului violent. Pentru Statele Unite, alegerea e mai mult decât clară. Alegem speranţa în locul fricii. Gruparea teroristă autointitulată „Statul Islamic” trebuie combătută şi în cele din urmă, distrusă. Singurul limbaj pe care îl înţeleg astfel de ucigaşi este cel al forţei”, a spus el.

Prin discursul său, Barack Obama încearcă să obțină un sprijin cât mai mare pentru operațiunile împotriva organizației teroriste și să aducă mai multe țări în coaliția care sprijină aceste operațiuni.

 

Imagini de la reuniunea oficialilor ONU

 

Wolf Blitzer, live on CNN, din faţa sediului Naţiunilor Unite

Manhattan-20140923-01809(1)

 

Marţi, 23 septembrie, după câteva întâlniri oficiale, preşedintele Turciei, Erdogan, părăseşte sediul ONU

Manhattan-20140923-01802(2)

 

Întrevederea premierului Victor Ponta cu viceprim-ministru al Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Zhang Gaoli

big__lso7856

 

Întrevederea premierului Victor Ponta cu preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan

big__lso7787

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *