Câteva date şi cifre pe care le-am cules de la Muzeul Spionajului:
First record of spying: 1800 BC, clay tablet from Hammurabi regarding his spies.
Average number of agencies per country: 7. Highest number of agencies in one country: over 100.
Number of pages in Einstein’s FBI file:1427.
Percentage of Americans who believe files are being kept on them for unknown reasons: 67%.
Number of US government employees who have authority to classify document as secret: 2.242.602.
Cost of us intelligence budget; secret, estimated at over 30 billion dollars.
Amount the US spends on intelligence each day; secret. Estimated at 82.191.780 dollars.
Average number of job applicants to CIA per day prior 9.11: 110. Number of job applicants to CIA on 9.17: 1100. Starting salary;43.500.
Largest spy agency in the world today; NSA. Staff:38.000. NSA electric bill: 21 million dollars annual.
Clădirea Arhivelor Naţionale este una dintre cele mai frumoase din oraş. Structura clădirii este masivă şi grandioasă. Are coloane corintiene, pavaj de piatră şi sculpturi alegorice. Este mai mult decât o clădire oficială şi arhitectul care a proiectat-o, John Russell Pope, exact asta şi-a dorit: să construiască un templu al istoriei americane, nu doar o clădire care să depoziteze documentele importante. Intrarea este formată din cele mai mari porți de bronz din lume.
Aflată lângă Casa Alba şi Capitoliu, stilul său neoclasic a fost criticat uneori la vremea respectivă, în 1930, când unele ziare îl descriau pe Pope ca fiind arhitectul care creează briliant în egală măsură în toate stilurile care sunt de mult apuse.
În spatele Arhivelor Naționale, care ocupă această clădire din 1935, Biroul Strategic Services, primul serviciu de informații al Americii, a utilizat o parte din spațiu. Personal al Marinei şi al Departamentului de Război a lucrat aici în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, folosind hărţi şi elaborând strategii.
Sute de mii de oameni au venit să vadă documentele prin care Germania şi Japonia au capitulat, expuse în această clădire după încheierea luptelor pe ambele fronturi.
National Archives adăpostește miliarde (da, ați citit corect!) de documente, fotografii, hărți, înregistrări audio şi filme. Milioane de oameni vin anual la Washington, în aceasta clădire, să le vadă. Cele mai vizitate sunt cele din rotondă şi, de altfel, cele mai celebre şi importante documente ale SUA: Declarația de Independenţă, Constituția SUA şi Carta Drepturilor.
P.S. Înăuntru sunt interzise fotografiile.
Temperatura, umiditatea şi lumina din clădire, mai ales în Rotonda unde sunt expuse cele trei documente esențiale, sunt controlate. Temperatura este constant păstrată la aproximativ 20 de grade Celsius (68 de grade Fahrenheit), umiditatea, la 45 la sută iar intensitatea luminii este echivalentul a …două lumânări de plasate la o distanţă de 30 de centimetri! Prin comparație, intensitatea luminii naturale de afară, într-o zi însorită, este de câteva sute de ori mai mare.