Punctul fix in glorie si decadere

Am primit de la firma Concorde  Style (www.concordestyle.com) un cadou sublim: insemnarile actorului Radu Beligan, pe care am avut surpriza si bucuria de a-l vedea de curand ca invitat al lui Mihai Gadea, la “Sinteza zilei”.

Redau aleatoriu cateva pasaje care s-au reverberat in mine.

 

beligan2

“Ati vazut vreodata un mare actor jucand un rege? Pe langa el, ai impresia ca regii adevarati nu prea au talent.”

 

“Motto pentru un volum de memorii: Nu vorbi niciodata despre tine. Scrie!”

 

“La Londra, am vazut in vitrina unui vanzator de seminte urmatorul anunt: <Un camp de floarea soarelui al lui Van Gogh costa 24.700.000 de lire. Plantati-l pe al d-voastra cu numai 3 lire!>”

 

“Zilele trecute, incercand sa fac putina ordine in documentele de pret ale arhivei mele, am dat peste o scrisoare a lui George Vraca, datata 2 august 1954 si expediata la Eforie, unde imi petreceam vacanta.

<Draga Radule,

O cheama….R…19 ani! Frumoasa! Talentata! Si da examen in fata comisiei din care si tu faci parte. Asadar, intelege-ma: Tu poti cadea in Revizorul, eu pot cadea in Hamlet, dar ea sa nu cada la examen! Asta e ! Te pup, Gicu Vraca.>

Imi amintesc cat de mult m-a amuzat atunci misiva si cat de tare m-am rugat lui Dumnezeu ca respectiva candidata sa fie intr-adevar buna, caci gandul de a comite o injustitie numai de dragul marelui meu prieten imi era de nesuportat. Din fericire, totul s-a sfarsit cu bine, pentru linistea lui Vraca si pentru cea a constiintei mele.”

 

“Singura munitie inexpugnabila a omului, punctul lui fix in glorie sau in decadere, ramane respectul de sine.”

 

“Cu cat tortul nostru de aniversare are mai multe lumanari, cu atat mai putin suflu avem ca sa le stingem.”

 

“Un tiganus de vreo zece ani se apropie de mine in targ la Bolintin: <Nu esti dumneata artistul ala care a jucat in filmele alea?>”

 

“Traim intr-o lume anapoda. Automobilul a devenit o necesitate si mersul pe jos un lux.”

 

Va recomand sa-l cititi pe Beligan “Intre acte” pentru ca ramane nu doar un mare actor care are “Eleganta. Gust. Stil. Demnitate. Clasa”, ci  si un filosof al unei vieti traite  grandios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *