Discursul Papei prin care şi-a anunţat demisia

Evenimentul este încă mult prea recent şi cred că trebuie să ne dăm timp pentru o analiză corectă. Impulsul meu primar de jurnalist este de-a mă îndoi că starea sănătăţii este adevăratul motiv pentru care Suveranul Pontif se va retrage. Iată discursul susținut aseară în faţa cardinalilor:

 

 

„Dragi frați, v-am convocat pentru acest Consistoriu, nu doar pentru cele trei canonizări, ci şi pentru a vă comunica o decizie de mare importanţă pentru viața Bisericii. După ce mi-am examinat în mod repetat conștiința înaintea lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea că puterile mele, din cauza vârstei avansate, nu mai sunt potrivite pentru o exercitare adecvată a ministerului petrin.

Sunt conștient că acest minister, datorită naturii lui spirituale esențiale, trebuie să fie îndeplinit nu doar prin cuvinte şi fapte, ci şi prin rugăciune şi suferință. Cu toate acestea, în lumea de astăzi, supuse la atât de multe schimbări rapide şi zguduită de întrebări de profundă relevanţă pentru viaţa de credinţă, pentru a conduce barca Sfântului Petru şi pentru a proclama Evanghelia, sunt necesare atât puterea minţii cât şi a trupului, putere care în ultimele luni s-a deteriorat în mine până acolo încât a trebuit să îmi recunosc incapacitatea de a îndeplini în mod adecvat slujirea încredințată mie.

De aceea, şi fiind conștient de gravitatea acestui act, în deplină libertate declar că renunț la ministerul de Episcop al Romei, Succesor al Sfântului Petru, încredințat mie de Cardinali în 19 aprilie 2005, astfel că, de la 28 februarie 2013, ora 20.00, Scaunul Romei, Scaunul Sfântului Petru, va fi vacant şi un Conclav pentru alegerea noului Pontif Suprem va trebui să fie convocat de cei care au competenţa să facă aceasta.

Iubiți frați, vă mulțumesc sincer pentru toată iubirea şi munca cu care m-aţi susținut în slujirea mea şi cer iertare pentru toate defectele mele. Iar acum, să încredințăm Sfânta Biserică grijii Pastorului nostru Suprem, Domnul nostru Iisus Hristos, şi să o implorăm pe Preasfânta Sa Mamă Maria, pentru ca ea să îi asiste pe Părinţii Cardinali, cu grija ei maternă, în alegerea unui nou Pontif Suprem. În ceea ce mă privește, doresc de asemenea să slujesc cu devotament Sfânta Biserică a lui Dumnezeu în viitor, printr-o viață dedicată rugăciunii.

Din Vatican, 10 februarie 2013”

Uimitor este însă faptul că în cartea „Light of the World: The Pope, The Church and the Signs Of The Times”, Papa Benedict lasă uşa deschisă pentru posibilitatea unei retrageri în special din cauza de sănătate.
„If a pope realizes that he is no longer physically, psychologically or spiritually capable of handling the duties of his office,” Benedict says, “then he has a right, and, under some circumstances, also an obligation to resign.”
Canonul 332 al Codului Bisericii Catolice permite demisia unui papă, atâta timp cât este o alegere liberă, şi nu trebuie sa fie acceptată de cineva. Cu toate acestea, doar câţiva papi au demisionat, ultimul dintre ei în secolul al XV-lea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *