O carte „sfanta”…

Ierusalim. Biografia unui oraș

Editura Trei a publicat zilele acestea o carte despre Ierusalim pe care v-o recomand. La fel cum va sfatuiesc ca macar o data-n viata sa vizitati acest oras.

 

Eu am facut-o prima data prin 2000 cred, ca ziarist acreditat la Palatul Victoria, insotindu-l pe primul ministru Radu Vasile. Din clipa in care am pasit pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv  am simtit ca intr-adevar acela este pamantul pe care s-a nascut Iisus Christos. Este o senzatie, o mirare interioara, un sentiment si o inaltare unice. Nicaieri in lume nu am mai simtit asa ceva.

 

Ierusalimul este un oras construit aproape intr-o singura culoare, bej crem, blocurile sunt gen vile de maxim patru etaje, si in ciuda faptul ca-l vizitam in secolul modernitatii, este un oras care aminteste profund de timpurile biblice. Pastreaza arhaismul inceputului crestinismului, religie cu care il asociez mai mult decat cu islamismul si chiar cu iudaismul. Ierusalimul vazut de mine parea coborat din icoane, nu din postere turistice.

 

Am parcurs Via Dolorosa, am pus mana pe urma mainii lui Christos care s-a sprijinit o clipa in drum spre rastignire si am ingenuncheat in fata Mormantului Sfant. M-am rugat la  Zidul Plangerii  uitandu-ma cu uimire la ultrareligiosii care se roaga permanent.

 

Beneficiind de protocolul delegatiei oficiale, am fost condusi pana la granita cu Palestina si preluati de acolo, mai departe de fortele de securitate ale statului palestinian. Traia inca Yaser Arafat. Asa am putut vedea si locul despre care se spune ca este cel al nasterii Domnului. NU se poate descrie experienta, de altfel unica si extrem de personala, a intalnirii fiecaruia cu locul nasterii si cu locul mortii lui Iisus Christos, mai ales daca tot ceea ce tine de El te insoteste ca permanenta in viata. Este doar coplesitor si amutitor.

 

Ierusalimul este orasul universal, capitala a doua popoare, sanctuarul a trei religii; este trofeul ravnit de trei imperii, locul Judecatii de Apoi si campul de batalie al ciocnirii de astazi dintre civilizatii. 

 

Va doresc tuturor sa traiti propria experienta la Ierusalim !

 

Pana atunci, traiti insa orasul, cu istoria, farmecul si partea lui divina din aceasta carte.

 

„Absolut spectaculoasa. O carte minunata.” – Bill Clinton


„Un portret amplu si uluitor al Ierusalimului. O lectura irezistibila de la prima la ultima pagina.” – The Sunday Times

 

„Istoria Ierusalimului, alcatuita de Montefiore, este rodul imbinarii dintre pasiune si eruditie. O realizare impresionanta.” – The Independent

 

„Probabil ca exista un Ierusalim ceresc; insa cu singuranta exista unul terestru. Meritul cel mai de seama al acestei carti este faptul ca reuseste sa le adune pe amandoua intr-o biografie monumentala.” – The Daily Telegraph

 

De la regele David la Barack Obama, de la nasterea iudaismului, crestinismului si islamismului la conflictul palestiniano-israelian s-au scurs 3.000 de ani de credinta, masacre, fanatism si coexistenta a mai multor religii. Cum a devenit orasul acesta mic si indepartat Orasul Sfant, „centrul lumii” si, in prezent, cheia pacii in Orientul Mijlociu?

 

Cititi povestea celui mai fascinant oras din lume: o istorie construita din date si anecdote picante, relatata de unul dintre cei mai importanti istorici ai prezentului.

 

Personalitatile care si-au lasat amprenta asupra orasului sunt numeroase: de la Solomon, Saladin si Suleiman Magnificul la Cleopatra, Caligula si Churchill; de la Abraham la Iisus si Mahomed; de la figurile lumii antice – regina Isabela, Nabucodonosor, Irod si Nero la numele cu rezonanta ale timpurilor moderne – Kaiser, Disraeli, Mark Twain, Rasputin si Printul Lawrence al Arabiei. Regi, imparati, profeti, poeti, sfinti, cuceritori si femei usoare… Biografia Ierusalimului se scrie prin razboaie, lupte sangeroase pentru putere, atrocitati comise in numele credintei sau idile fulgeratoare…

 

Cercetand asiduu arhivele si bazandu-se pe descoperiri recente, pe documentele propriei familii si pe munca sa de o viata, Montefiore reveleaza esenta sacrului si a misticismului, a identitatii si a puterii intr-o cronica unica a orasului despre care multi cred ca va fi locul unde va veni Apocalipsa. Asa s-a nascut singurul oras care exista de doua ori – in cer si pe pamant.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *