De la Bizant la Istanbul

Unul dintre cele mai vechi orase din lume, Istanbul, si-a asumat, de-a lungul istoriei sale de peste 8000 de ani, mai multe nume. Locatia exceptionala, din punct de vedere geografic, a unei asezari mici la inceputuri, a fost factorul principal in transformarea Bizantului in oras roman. Mai apoi, orasul a fost numit dupa Constantin cel Mare, implinind astfel visul marelui conducator.

De-a lungul istoriei sale, acest oras a fost o viziune, chiar o utopie, la care aspirau si altii, in afara lui Constantin. Fiind in mainile unor exceptionali conducatori, orasul s-a transformat intr-unul dintre cele mai mari din lume. […]

Cu monumentele sale impozante, pozitia strategica si caile de comert profitabile, prosperitatea orasului a provocat invidia tuturor si a devenit tinta predilecta a atacurilor si asediilor din est si din vest. Orasul a rezistat tuturor acestor asalturi, inclusiv incursiunilor arabe, dar, in cele din urma, a fost cucerit de crestini, in 1204, cand cruciatii au invadat orasul. In ciuda acestui fapx, orasul a devenit un rai nu doar pentru navele care acostau, dar si pentru oamenii de orice rasa, religie sau nationalitate. Atat locuitorii bastinasi cat si cei care se aflau in trecere si-au lasat amprenta asupra orasului si au raspandit impresiile lor si pe alte taramuri.

Cand cei care au creat capitala medievala magnifica au disparut din istorie, orasul a renascut sub conducerea altora stapani, a ajungand la o forma considerata unica. Noul lui conducator era tanarul sultan otoman Mehmed al II-lea. Cladind un imperiu nou pe pamanturile vechiului Imperiu Roman, tanarul conducator a transformat noua capitala, readucandu-i splendoarea initiala dar si omenii „colorati”, din este si din vest. Cucerirea orasului de Mehmed al II-lea a insemnat inceputul unei noi istorii, o noua era pentru Istanbul. Structura cosmopolita a Imperiului Otoman, care era populat de oameni de diferite religii, nationalitati si istorii, se reflecta in Istanbul. Aristocratii bizantini, fanariotii greci, care-si mentineau pozitiile influente obtinute sub conducerea otomana, colonistii genovezi care, de secole, detineau orasul Galata din norul Istanbulului, comunitatile grecesti si armene si patriarhatele care continuau sa existe aici, dar si negustori de toate nationalitatile erau intovarasiti de artisti si mestesugari, care veneau din tinuturi indepartate pentru a face parte din noua era, si, mai tarziu putin, de evreii spanioli exilati de inchizitie. Comunitati mari de musulmani, inclusiv soldati, fermieri si clerici, au venit din diverse zone ale imperiului pentru a se stabili in oras, creand astfel o impresionanta structura demografica, extrem de diversificata.

Insa dincolo de istoria sa veche, Istanbul a devenit unul dintre cele mai importante orase ale Turciei moderne fondate de Kemal Ataturk, cel care este considerat si astazi reformatorul acestei tari si primul ei presedinte.

Portretele lui Ataturk sunt expuse si astazi pe strazile Istanbulului, iar turcii spun ca lui ii datoreaza nu doar o schimbare in educatia lor si in vestimentatie (in 1923, Ataturk a dat o lege prin care toti turcii erau obligati sa se imbrace in camasi albe si in costume, renuntandu-se la fesul old-fashion si porturile tipic musulmane cu salvari), ci si in votul femeilor pentru Parlament sau in trecerea de la legea musulmana la codul elvetian.

Expozitia „8000 de ani ai unei capitale” reuneste opere de arta si artefacte, aduse din toata lumea, pentru a arata vizitatorului curios trecerea celor trei imperii prin aceste locuri. Sunt expuse 500 de lucrari pentru prima data. Din pacate, n-am putut face fotografii in interior, ci doar afara, in curtea muzeului Sabanci Museum, amenajat in fosta locuinta a unuia dintre cei mai bogati turci.

Sigur, e mult de scris despre un oras ca Istanbulul, iar mie mi-e cu atat mai dificil cu cat nu am petrecut in el doar trei zile. Nu poti cunoaste toate detaliile si tipicurile sale, mai ales ca, asa cum imi spunea un prieten care vine aproape sapxamanal aici, „Istanbulul poate fi definit drepx a world in one city„.

O sa ma reintorc si-o sa va mai povestesc…

http://www.youtube.com/watch?v=kNQZssDUUQg

Preistoria si nasterea orasului

Constantinopol, capitala Imperiului Bizantin

Constantinopol, capitala Imperiului Otoman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *