Cristian Mandeal si-a gasit Orchestra

Sambata trecuta, dupa emisiunea Q&A, de la Antena 3, am fugit la Ateneul Roman, pentru aplauzele finale pe care Cristian Mandeal si Orchestra Nationala de Tineret a Romaniei le meritau din plin.
Am fost si in prima parte a concertului organizat sub egida „Music Flowers”, cand Victor Opaschi, consilier pentru culte si cultura al presedintelui Ion Iliescu, imi spunea ca tinerii de pe scena il duc cu gandul la Orchestra de tineret a Venezuelei, „Simon Bolivar”, in care dirijorul Gustavo Dudamel a strans tineri din familii cu conditie modesta si-a facut o instanta muzicala dorita si chemata la toate marile festivaluri de gen ale lumii.(…)

Concertele Music Flavours au inceput sa existe de anul trecut, cand, in luna martie, a avut loc, la Ateneul Roman, concertul de primavara „Spring Music Flavours”.
 
Elena Vernescu, presedintele firmei organizatoare, indragostita de muzica clasica, mi-a marturisit de mult ca si-a dorit sa alunge „teama” multor oameni din mediul de afaceri, ca muzica clasica  „nu este de ei”, ca este mult prea greu de inteles sau ca este plictisitoare. „Acesti oameni, pentru care lucrez in domeniul PR-ului de destul de multi ani, nu au timpul necesar de a frecventa stagiunile muzicale, si atunci mi-am dat seama ca pot sa inovez un nou taram al PR-ului, in care  un rol foarte important sa-l aiba muzica  clasica. M-am folosit de cunoasterea mea, atata cat este ea, in ale muzicii clasice, am alcatuit un prim repertoriu si am  plecat, precum Badea  Cartan,spre Ateneul Roman si spre Cristian Mandeal, pe care nu-l cunoasteam decat de la  televizor sau din sala de concert. M-a primit initial cu foarte multa retinere, ascultandu-ma ca un  profesor condescendent, pentru ca in doar citeva minute sa se declare entuziast in favoarea  proiectului meu. A fost incredibil!
Ca  oameni, in  general, avem nevoie de „apa vie” care exista in muzica compozitorilor de geniu! Este un fel de armonie divina, daca pot sa spun asa, palpabila la nivel auditiv, care ni se duce  direct in suflet. Practic, ascultam aceste minuni direct cu sufletul si scoate ceea ce este mai bun  in fiecare – puterea de  exterioriza frumos emotii!”, mi-a mai spus Elena Vernescu.
 
Orchestra Nationala de Tineret a Romaniei a fost „inventata” de Maestrul Marin Cazacu. Cristian  Mandeal i-a pregatit pe acesti tineri extraordinar de talentati, disciplinati si dispusi pentru un  asemenea efort, timp de o sapxamana, iar rezultatul a fost nu numai un concert  fantastic, ci si o  mare iubire intre orchestra si dirijor. Ambii au motive bine intemeiate!!! Maestrul Cristian Mandeal s-a transformat intr-un adevarat magician, care ne-a invaluit pe toti cu o muzica nobila, magica si sfanta!
Orchestra Nationala de Tineret este compusa din  cei mai buni muzicieni tineri din intreaga  tara,  cu varste intre 16 si 25 de ani, poate sunt si ceva  excepxii. S-au adunat la Bucuresti, pentru o sapxamana de pregatire, din toate centrele muzicale din tara si au demonstrat ca desi nu mai  cantasera impreuna de multe luni de zile… sunt cea mai grozava orchestra a Romaniei. Cine nu  crede sa vina sa-i asculte!
 
Un alt inceput, pentru Lanto Arte si concertele Muisc Flavours, a fost apartia unei voci in  continutul programului. Soprana Valentina Nafornita, o voce de mare valoare, o prezenta scenica superba si o atitudine personala plina de cumpatare.
Cand esti foarte tanara, foarte frumoasa, foarte talentata si foarte aplaudata… cred ca este  destul de dificil sa nu o iei razna. Valentina Nafornita este o revelatie pe toate planurile.
 
Lanto Arte isi propune sa aduca in fata publicului, cunoscator sau mai putin cunoscator, cele  mai frumoase piese din muzica clasica universala, tocmai pentru a deschide drumurile catre  aceste comori spirituale, urmand sa le pregateasca in forme accesibile, oferindu-le tuturor iubitorilor de muzica in interpretari de cea mai inalta clasa.
 
Tinerele balerine de la Liceul Floria Capsali ne-au dovedit, pentru a doua oara in acest an, ca daca ai talent si lucrezi serios, poti sa faci un spectacol impecabil, chiar daca esti doar in clasa a 9-a.
Organizatorul Lanto Arte si-a facut o misiune de onoare din a aduce in fata lumii fabuloasele talente romanesti. Ele exista si trebuie sa le aratam cu mandrie tuturor!

 

Familia Gheordunescu, Dorin  Ionita si Elena Vernescu

Cristian Mandeal

Ambasadorul Austriei, Martin Eichtinger si ministrul Culturii, Toader Paleologu

Balerinele Liceului "Floria Capsali"

Soprana Valentina Nafornita

Costin Georgescu

Eu impreuna cu Alexandra Svet ( stanga ) si Mihaela Nicola

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *