Despre morala in presa

In aceste zile, in care se vorbeste atat de mult despre moralitatea unor ziaristi si despre amoralitatea unei intregi bresle, tin sa remarc pozitia Ioanei Avadanei, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent. Desi Centrul a fost partener al Fundatiei Soros intr-un concurs de documentare radio si TV, Avadanei care a facut parte din juriu, a refuzat sa puncteze un documentar realizat de postul Radio Nord Est, in care reporterii intervievau o fata, minora, despre violurile repetate comise asupra ei de tata. Considerandu-l neligibil, dar si mai lung decat prevedeau conditiile de participare, Avadanei atrimis o scrisoare Fundatiei Soros in care apreciaza ca se „desolidarizeaza de decizia juriului care a clasat acest documentar pe locul I", aratand ca este o greseala de etica, intervievarea unei minore, „cu duritate si cu posibile efecte traumatice ale copilului".

„Am participat in destule jurii pe probleme de jurnalism si nu mi s-a intamplat pana acum sa fiu in grav dezacord cu confratii mei "jurati". Mi s-a intampla acum si – culmea! – intr-un program in care CJI este partener. Si nu oricum – ci vazand ca un material pe care eu am refuzat sa il punctez a primit premiul intai.

Un material in care o copila de 16 ani, violata in mod repetat de tata, este supusa unor intrebari extrem de brutale despre ce ii spunea si ce ii facea tatal si cum se apara ea de el si daca nu a incercat sa ii explice ca ii este fiica si nu sotie. Am considerat ca materialul cu pricina nu respecta demnitatea fetei, incalca legislatia audiovizualului (care cere ca, in orice situatii, sa primeze „interesul superior al copilului") – si l-am considerat neeligibil pentru jurizare. In plus, materialul are 47 de minute, limita impusa candidatilor fiind de maxim 25 de minute.

Jurizarea s-a facut in urma contabilizarii notarilor individuale facute de membrii juriului. In urma acestei procesari (oneste, fara dubiu, in sistemul folosit), materialul cu pricina s-a clasat pe primul loc. Avand in vedere ca nu ma pot asocia unei decizii care intra atat de flagrant in conflict cu valorile si opiniile mele, am inaintat Fundatiei Soros o opinie separata cu rugamintea ca ea sa fie postata alaturi de rezultatele jurizarii.

Opinia separata nu este un vot de blam dat procesului sau celorlalti membri ai juriului. Se practica la Curtea Europeana a Drepxurilor Omului si se publica alaturi de sentinta Curtii. Ea evidentiaza pozitia semnatarilor – care difera de cea a majoritatii. In ceea ce ma priveste, am simtit ca, daca voi tacea acum, nu voi mai putea deschide vreodata gura sa vorbesc despre etica si senzationalism in presa. Gestul meu este o afirmare a principiilor personale – nu un atac, o minimalizare sau o negare a principiilor altora sau a capacitatii lor de judecata. Am preferat solidarizarii cu membrii juriului solidarizarea cu propriile-mi idei. Fiecare e liber sa gandeasca cum crede – chiar si eu." scrie Ioana Avadanei, pe blogul personal.  Un model de atitudine care ne-ar putea inspira si pe noi, ceilalti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *