Într-o seară, în librăria Cărturești a mallului Băneasa, stătea pe jos, puțin vizibil, rezemat de perete, un tablou superb de care m-am îndrăgostit. Habar n-aveam cât costă, dar i-am spus soțului meu că îl voi cumpăra. Era o reinterpretare a „Bluzei românești” a lui Matisse. Apoi le-am întrebat pe fetele de la casă dacă știu cine l-a făcut și mi-au răspuns ingenuu: „Da, o colegă de-a noastră care ne face vitrinele!”. Le-am spus că mi-ar plăcea să scriu despre ea în Q Magazine și le-am lăsat adresa mea de e-mail. Așa s-au născut rândurile de mai jos… despre artista Anca Anghel.
Definește-te în câteva repere concrete și în câteva atribute!
Sunt artist vizual, caut armonia și echilibrul în tot ceea ce fac, inclusiv din punct de vedere artistic, îmi place să mă concentrez pe detalii, dar fără să uit imaginea de ansamblu și cel mai mult mă bucur când surprind oamenii zâmbind la descoperirea unei vitrine sau a unei felicitări făcute de mine.
De ce ai ales grafica și arta? Tu ai ales? Sau ea te-a chemat?
Când eram mică, am avut o perioadă când desenam numai personaje feminine, cu haine și accesorii, apoi începusem să le pun în niște caiete, legam paginile cu un șnur și eram foarte mândră că am deja un album.
Am început să desenez mai serios în liceu, când mi-am pus problema legat de ce vreau să fac în continuare. Fratele meu era la arhitectură și nu prea aveam alt model în afară de el. Inițial, mă gândisem tot la Arhitectură, dar mi-am dat seama destul de repede că nu mi se potrivește și că mi-ar plăcea ca desenul să fie scopul final, nu doar un mijloc către altceva. Așadar m-am reorientat către Grafică, punctul comun al tuturor formelor de artă vizuală.
Arta mea este pozitivă, simplă, echilibrată. Păstrează naivitatea și gingășia copilăriei și are accente de umor.
Cum este arta ta?
Arta mea este pozitivă, simplă, echilibrată. Caut să inspire frumusețe, calm și o stare de bine. Te invită să o cunoști îndeaproape și îți rezervă surprize la o privire mai în detaliu. Folosesc culori pline, texturi, materialități care se împletesc armonios și se pun în valoare reciproc. Păstrează naivitatea și gingășia copilăriei și are accente de umor.
Cărui curent aparții?
Astăzi avem de-a face cu o expansiune a artei cum n-a mai fost până acum, curentele se îmbină și se împletesc dând naștere unor forme tot mai personale de exprimare și greu de încadrat. Așadar n-aș putea spune exact, mă influențează și mă inspiră curente foarte diferite, de la baroc la expresionism, de la realism la pop art și modernism, dar și din sfera ilustrației sau a artelor decorative. Cel mai tare mă apropii de arta modernă.
Ce destin are artistul în 2017?
Destinul artistului a fost și este incert în continuare. Artistul trebuie să-și găsească loc într-o lume tot mai grăbită și sufocată de traiul zilnic și să nu se lase distras de aceasta. Trebuie să-și urmeze drumul personal și să nu renunțe la arta sa.
Decorezi vitrinele lanțului de librării Cărturești. Ce liant este într-o vitrină? Cum alegi cărțile, decorațiunile…? Ce intră într-o vitrină? Ce spune ea? Spune-ne povestea unor vitrine trecute!
O vitrină spune în primul rând ceva despre brandul din spatele ei. O putem compara cu coperta unei cărți. Trebuie să reflecte conținutul și să atragă astfel încât povestea să poată fi descoperită. De obicei pornesc de la o temă concretă, de exemplu vitrina de toamnă. Apoi mă gândesc ce înseamnă toamna, ce inspiră, ce s-a mai făcut deja, cum aș putea păstra tema, dar într-o manieră originală care să vorbească și despre librărie în același timp. Schițez câteva idei, apoi împreună cu șeful/colegul meu alegem sau modificăm una din ele. Urmează a doua etapă, de realizare concretă a ideii. Pregătesc materialele, le împart, iar ultima etapă este implementarea, schimbatul vitrinei propriu-zis. Nu vor fi două vitrine identice, așa cum nici spațiul nu este identic în două librării. Produsele completează și întregesc imaginea. Pe lângă imaginea de ansamblu care trebuie să aibă unitate și impact de la distanță, amenajez spațiul în așa fel încât să ai ce descoperi și pe măsură ce te apropii.
Eu m-am îndrăgostit de „La blouse roumaine”… și am cumpărat tabloul. Cum l-ai făcut? Din ce? De ce?
Tabloul „La Blouse Roumaine” a făcut parte din una dintre primele mele vitrine, am făcut două, unul pentru Carusel și unul pentru Cărtureștiul din Afi. Tema a fost promovarea cărții „Istoria Modei” de la Editura Rao. M-am gândit în ce mod am contribuit noi românii la istoria modei, iar răspunsul evident a fost IA. Inevitabil m-am gândit la tabloul lui Matisse, iar apoi cum aș putea să-l interpretez astfel încât să nu fie doar o reproducere. Cum vedeta era IA, m-am concentrat pe ea. Am vrut să aibă o textură și o materialitate palpabilă și să amintească de broderia costumelor tradiționale. Moda începe cu un ac și o ață, așa am procedat și eu.
La blouse roumaine
Unde găsim creațiile tale?
Mă puteți urmări pe fb și instagram: https://www.facebook.com/ancaanghelartist/
https://www.instagram.com/anca_flowersinthewindow/
Dacă ai avea un client precum OMV, să zicem, care-ți comandă niște cadouri pentru Crăciun pentru câțiva dintre clienții companiei, ce le-ai propune?
Le-aș propune un calendar de birou gândit ca obiect de artă, din hârtie manuală, cu câte o gravură diferită pentru fiecare lună, întrucât OMV sponsorizează și încurajează diferite proiecte culturale contemporane.
Dar Băncii Transilvania, de pildă?
Câte o agendă cusută și îmbinată manual, personalizată în funcție de client, de exemplu pentru cei cu afacere proprie aș adapta-o astfel încât să-și poată face planul pe un an și aș adăuga mici elemente sau ilustrații în funcție de afacere (de ex. boabe de cafea pentru un client cu o cafenea).
Anca, să nu-ți pierzi vreodată speranța și încrederea în ceea ce faci! Poți aduce bucuria estetică în viața multor oameni.
Anca Anghel a terminat Universitatea de Arte București în 2012. La sfârșitul lui 2013 s-a angajat ca librar la Cărturești Promenada, unde a avut colaborări punctuale pe partea de vizual și de vitrine, iar din octombrie 2015 a început să se ocupe oficial și exclusiv de decorarea vitrinelor, din București, apoi din martie 2016 de întreg lanțul de librării: București, plus cele din Arad, Timișoara, Cluj, Iași, Suceava, Ploiești, Constanța.