Astăzi… UPDATE 2

Florile de azi de la „George V” Paris:

 

 

 

 

 

 

 

Iată-mă şi pe mine… la muzeul meu preferat din Paris, unde, din 8 februarie până în mai, este o expoziţie interesantă despre perioada în care Paul Verlaine a fost închis din cauza împuşcării (neletale) a lui Rimbaud, care îi devenise amant. Este interesant de văzut ce a scris acest mare poet simbolist în condiţii privative de libertate, mai ales astăzi când putem compara cu ce scriu alţi prizonieri celebri de pe la noi.

 

 

Toată istoria unui oraș este pictată în opere de o frumusețe şi expresivitate unice la Muzeul Carnavalet. Lăsați Louvre-ul turiștilor de masă! Mergeți aici şi până să intrați în muzeu,  descoperiți Marais-ul cu străzile lui mici dar animate, cu chicul boutique-urilor fashion fără ostentația luxului, cu patiserii vechi de pe vremea când evreii erau majoritari.

Acest muzeu este particular pentru că arată diferite epoci în culorile ei, de la regenţa Mariei de Medici, trecând prin cea a lui Ludovic al XIII-lea, apoi pe cea a Regelui Soare, urmând Primul Imperiu, al Doilea şi ajungând cu privirea la french cancanul anilor 1900. Este interesant să vezi machetele vechiului Paris, a Insulei Orașului şi să poți vizita Parisul de azi pentru a vedea schimbarea sau conservarea lui.

Am avut norocul unei expoziții temporare a celor mai spectaculoase picturi religioase din marile biserici ale capitalei franceze. O explozie de culoare, un albastru când finit când in… finit, teme religioase şi personaje biblice zugrăvite în cel mai angelic chip.  Lumina şi umbrele din picturile franceze rivalizează încă-n mintea mea cu cele ale pictorilor italieni şi veșnic va rămâne o competiție a măiestriei fără câştigător. (Cred că de aceea „l-am încoronat” în mine, cu mulți ani în urmă, pe Vermeer… ca să nu fiu nevoită să fac o alegere precum… „a Sophiei” în cel de-Al Doilea Război Mondial.

N-am avut voie să fac poze in muzeu… am reușit să fur câteva cu telefonul, de dragul vostru.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *