Să nu-l uităm pe Dosoftei!

Prea ocupați cu scandalurile politice şi cu bătălia pentru un loc eligibil, mi-ar plăcea să ne amintim că la 26 octombrie îl sărbătorim pe Mitropolitul Dosoftei, proclamat sfânt în 2005 de Biserica Ortodoxă Română.

A fost unul dintre cei mai mari cărturari din istoria României, fiind primul poet național, primul versificator al Psaltirii în tot Răsăritul ortodox, primul traducător din literatura dramatică universală și din cea istorică în românește, primul traducător al cărților de slujbă în românește în Moldova, primul cărturar român care a copiat documente și inscripții, unul dintre primii cunoscători și traducători din literatura patristică și post-patristică și care a contribuit la formarea limbii literare românești.

S-a desăvârșit în mediul cărturăresc şi religios al mitropolitului Varlaam, căruia i-a dus mai departe inițiativele şi moştenirea culturală. Cunoștea greaca veche, latina, polona, ucraineana şi neogreaca.

„Adânc din cărţi ştia; şi deplin călugăr, şi cucernic, şi blând, ca un miel; în ţara noastră pre aceste vremi nu se află om ca acesta”, îl descrie cronicarul Ion Neculce.

Când am fost la Iași i-am vizitat Casa care îi poartă numele şi mi-am spus că dacă o parte a României a putut dărui culturii noastre un asemenea om, mai putem spera…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *