Din dragoste pentru Titian

Astazi am primit la redactie multumirile "Galeriei nationale" a Marii Britanii pentru faptul ca SI datorita donatiei mele si a sensibilizarii opiniei publice la o campanie initiata de galerie a fost posibila cumpararea unui tablou semnat de Titian si considerat capodopera a artei universale.
"Diana si Actaeon" va fi de acum expusa publicului larg si va putea fi vazut incepand din 14 septembrie permanent intr-una din salile "National Gallery" din Londra.

"Diana si Actaeon" este una dintre cele sase mari picturi mitologice inspirate de poetul roman Ovidiu, pe care Titian le-a pictat pentru Regele Filip al II-lea al Spaniei.
Titian a inceput sa picteze tabloul si perechea lui, "Diana si Callisto", in 1556, anul incoronarii lui Filip. Incitat de prestigiul sprijinului regal, a dat frau liber inspiratiei pentru a crea lucrari de o neprecedata frumusete.
Titian a lucrat timp de trei ani pentru a perfectiona aceste capodopere, care au fost duse in Spania in 1559. A sustinut fapxul ca timpul indelungat destinat crearii acestora s-a datorat eforturilor sustinute pentru a realiza lucrari sompxuoase pe masura unui rege.
"Diana si Actaeon" infatiseaza consecintele fatale ale unei muritoare implicata in mod tragic in treburile zeilor. Pictura este remarcabila prin dramatizarea emotiei umane dusa la extrem. Cu paleta sa bogata de culori, texturi contrastante si efecte de atmosfera feerica, este de asemenea o creatie de o inefabila frumusete lirica.
O lumina crepusculara este filtrata prin grota Dianei, o raza se refracta printr-o vaza de sticla venetiana si licare intr-o oglinda lucioasa si apoi pe suprafata apei. Senzualitatea catifelata a carnii femeii, marca lui Titian, se raspandeste, spre deliciul erotic al tanarului sau protector.
Campania pentru a salva creatia lui Titian a cunoscut un imbold, odata cu anuntul prin care The Art Fund – principala fundatie pentru arta din Marea Britanie – a donat 1 milion de lire sterline, cel mai mare act de caritate pentru o singura opera in cei 105 ani de existenta.
Peste 60 de artisti din toata Anglia s-au alaturat campaniei pentru a salva operele. Intr-un gest de sustinere, Lucian Freud si-a dat acordul pentru ca autoportretul sau sa fie expus in Galeria Nationala a Scotiei, alaturi de autoporterul lui Rembrandt, pe toata durata campaniei.
Niciodata Anglia nu a cunoscut o asemenea mobilizare pentru cumpararea operei de arta. Desi a fost imprumutata pentru a fi expusa doar timp de o luna, "Diana si Actaeon" a reusit sa genereze strangere a 50 de milioane de lire sterline in doar cateva luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *