Damian. Pictorul, nu muzicianul

In perioada 22 septembrie-8 octombrie are loc o expozitie pe care nu trebuie s-o pierdeti, la Muzeul de Arta Contemporana.

Expozitia  dedicata artistului Horia Damian prezinta perioda ultimilor treizeci de ani din creatia artistului si contine peste saizeci de lucrari majore, dintre care patru fac parte din colectia MNAC si sunt prezentate in premiera publicului de la Bucuresti. Insotita de un material documentar relevant si de un catalog, expozitia de la MNAC, alaturi de cea de la Palatul Mogosoaia, deschisa pe 13 septembrie, se constituie intr-un important eveniment cultural.

Nascut la Bucuresti, in 1922, Horia Damian a debutat la Salonul Oficial de Pictura de la Sala Dalles  in 1941. Prima expozitie personala a avut loc la Ateneul Roman, in 1942. In 1946 a castigat o bursa la Paris unde s-a si  stabilit. Dupa studii cu Andre Lhote si Fernand Leger intre 1949-1950, artistul si-a consolidat un stil personal conturand o activitate lunga si de succes. Damian a expus in muzee importante precum Guggenheim New York, Musee d’Art Moderne de la Ville de Paris, MoMA New York, Stedelijk Museum Amsterdam, Centre Georges Pompidou sau Grand Palais, Paris. Artistul roman a fost un apropiat al lui Salvador Dali si Yves Klein. Horia Damian a expus in 1993, la pavilionul Romaniei de la Bienala de la Venetia (curator Radu Varia).

Dupa o lunga absenta, Damian a decis sa prezinte publicului romanesc aceasta ampla retrospectiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *