Tiganul din imnul Romaniei

Unii dintre voi stiu, altii nu, ca sambata trecuta am fost invitata la emisiunea Alessandrei Stoicescu, "Q&A", de la Antena 3.

In studio i-am avut ca oaspeti pe Corneliu Vadim Tudor si pe Johnny Raducanu, vorbind despre extremism, toleranta, xenofobie si in general, despre minoritati, de la cele etnice, la cele sexuale.

Sandra s-a descurcat de minune fiind aproape imposibil sa moderezi un orator ca Vadim, care se dezlantuie asemeni taifunului  de neoprit si un artist a carui performanta profesionala si varsta inaintata te obliga la deferenta tacerii indiferent daca discursul lui are logica sau nu.

Am preferat sa raman oarecum in echilibru, caci a fost dificil sa iau cuvantul chiar si atunci cand Sandra mi-l dadea, imaginati-va cum ar fi fost cand mi l-as fi dat singura !

Vorba unui  prieten, e greu sa faci fata unui balamuc, daca nu esti nebun !

Razvan Ciobanu a avut o interventie telefonica prin care si-a argumentat alegerea sa homosexuala-despre care ati putut citi chiar intr-un interviu pe care l-a acordat revistei Qmagazine-si-a fost apreciata ca fiind una de bun simt chiar de invitatii din studio.

Au fost aduse in discutie declartiile Madonnei despre intoleranta romanilor fata de tigani.

Eu cred ca poporul roman, care a tolerat atatea alte popoare cuceritoare si invadatoare, de la romani, turci, tatari, huni, slavi, fanarioti etc… nu este unul extremist, ci pur si simplu, rejecteaza minoritatile lipsite de valoare.

Asta am si afirmat in emisiune. Daca valoarea intrinseca, profesionalismul, talentul, superioritatea intelectuala a unui om este incontestabila, nu mai conteaza daca el este homosexual sau tigan. Razvan Ciobanu este unul dintre cei mai talentati creatori de moda, si, pana si eu care sunt un om profund religios, ii port rochiile cu mult orgoliu la evenimente publice.

O serie de tigani au facut cinste culturii si imaginii tarii noastre , de la  domnitorul Moldovei,  Razvan, pana la Ioan Budai Deleanu, Petru Maior, Barbu Lautaru (despre care Liszt spunea ,

punandu-i bani intr-o cupa de sampanie:"Bea, Barbule, stapane, ca tu esti mare decat mine mai!"), Anton Pann, Ilie Dumitrescu, Aura Urziceanu etc.

Primul roman care a obtinut un premiu Grammy este, de fapt, un tigan , Damian Draghici.

Apropos de Anton Pann ! Va dati seama cat de paradoxal ar fi ca imnul nostru national, "Desteapta-te, romane !" sa fie compus  de un tigan ?

Aceasta este, de fapt, si ratiunea pentru care multi critici literari refuza originea tiganeasca a celui care avea sa fie unul dintre promotorii literaturii populare culte, insa, personal, am incredere deplina in George Calinescu care ii atribuia lui Pann, nascut la Sliven,  paternitatea dintr-un tata caldarar de etnie rroma.

Cred ca sentimentele noastre profund antitiganesti se datoreaza prejudecatilor cu care suntem obisnuiti inca din copilarie. Oricui i s-a spus, macar o data, ca daca nu este cuminte, va fi dat la tigani, ca si cand aceasta era amenintarea menita sa-i insufle copilului o atat de profunda fobie, incat sa-l linisteasca.

In marea lor majoritate este drept ca tiganii sunt nespalati, analfabeti, rudimentari, la marginea societatii. Intr-un fel e de inteles, daca ne gandim ca sunt niste nomazi prin geneza si ca simbolurile lor sunt cortul ( adica nimic durabil ),si cantecul, adica veselia.

Insa daca vrem sa ne fie bine, noua, trebuie sa incercam noi insine sa-i alfabetizam, sa-i civilizam, sa-i ajutam sa se apropie de nivelul nostru, caci noi nu vom putea vreodata cobori la al lor.

Am fost intrebata cati ziaristi de etnie rroma lucreaza la revista Qmagazine. Nici unul, dar daca as gasi un om talentat, muncitor, onest si care-si doreste sa progreseze dincolo de originile sale, l-as angaja fara sa stau pe ganduri.

Toleranta si generozitatea fata de cei care ne sunt nu neaparat inferiori, ci ALTFEL decat noi, demonstreaza superioritatea noastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *