Eu de ce sa votez ?

Intre timp ma uit cu uimirea copilui care viziteaza pentru prima data Gradina zoologica la programele tv care ne indeamna sa avem constiinta civica si sa mergem la vot !  

"Nu puteti sta pe margine, nu puteti critica, fara sa va implicati !", ni se spune tot mai des. Aud chiar ideea "inteleapxa" a introducerii obligativitatii votului !

Pai, n-am fost destul de mult timp obligati sa votam un partid ? N-am murit si inviat la Revolutia din 1989 pentru libertatea de-a vota pe oricine sau de-a nu vota nimic ? Eu, una, nu mai cred in actualitatea turmentata a  caragialeanului "Eu cu cine votez? ", ci in retorica lui "Eu de ce sa votez ?".

Pasiunea, credinta intr-un ideal sau intr-un om politic, dorinta pentru victoria lui, voluntarismul cu care as fi lupxat pentru o cauza, mi-au fost anihilitate, ca un arsenic administrat lent, in proportii nedetectabile, dar letale intr-un final.

Cu cat eram mai naiva, cu atat credeam mai mult. Cu cat invat si aprofundez fundamentele ideologice sau biografiile liderilor, cu atat ma izolez intr-o insula, nu  a nepasarii civice, ci a resemnarii. Ma inspaimanta aceasta paralizare a vointei, dar, precum Cioran-ul din scrisoarea catre prietenul sau Bucur Tincu, din 1933, sunt atat de orgolioasa si sensul eternitatii -in cazul expeditorului-efemeritatii-in cazul meu-este atat de dezvoltat , incat imi devine din ce in ce mai imposibil sa fac politica.

Oamenii publici inspirationali pentru pubertatea mea politica s-au retras ei insisi pe  nave care plutesc spre un cap al bunei sperante de pe care privesc tot mai rar prin hublouri. Pe tarm au ramas parvenitii, impostorii, marlanii, mediocrii carora daca nu li te  alaturi, te devoreaza.

"Revolutionara Romanie " a lui Roshentall a ajuns astazi o biata femeie consumata, violata in grup, cu hainele zdrentuite si aruncata pe  scarile Europei de mitocanii care au posedat-o. Si ce frumoasa era odata !

Nu, eu nu votez, caci oamenii pe care-i iubesc eu, nu candideaza, nu mai poarta batalii politice, pentru ca ei cred ca si mine ca sunt victorii care nu te inalta, la fel cum sunt infrangeri care nu te coboara !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *