O treaptă pe scară

30 iulie 2014. Astăzi am fost admisă la Facultatea de STUDII IUDAICE din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității București.

Jacques Attali scrie într-una din cărțile sale ca iudaismul este îndrăgostit de viitor. În același timp însă, iudaismul reprezintă baza celorlalte religii monoteiste, ducând înapoi la originile omenirii.

De la ce a fost, până la ce va fi, iudaismul a fost constant în aria preocupărilor mele profane sau jurnalistice, motiv pentru care am văzut ca pe un demers firesc aprofundarea religiei și culturii poporului evreu în cadru instituționalizat.

Am iubit această religie din care derivă toate monoteismele lumii de când mă știu. De la 15 ani, cam de când am căpătat conștiință socială, am purtat la gât o magen David pe care am scos-o abia zece ani mai târziu, când am primit primul meu diamant pandantiv. Când eram întrebată, invariabil, dacă sunt evreică, spuneam onest: „Nu, dar sunt filosemită!” și mi se răspundea mereu: „Asta este mai mult decât a fi evreu!”

 

image001

 

Dincolo de pregătirea și instrucția mea, care includ Facultatea de Administrație Publică, Cursuri post universitare de Criminalistică în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”,  Colegiul Național de Apărare din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”, mult mai relevantă mi se pare cariera de jurnalist la „Evenimentul zilei”, „Ziua” și în ultimii șapte ani ca Director al revistei Q Magazine.

Din această postură am vizitat Israelul de nenumărate ori, am însoțit delegații oficiale conduse de prim-miniștrii și președinții României, am intervievat oameni politici, lideri de opinie, ofițeri cu funcții de comandă israelieni și am acordat spații ample eternului conflict din Orientul Mijlociu dintre lumea arabă și Israel. Am realizat interviuri și am interacționat cu supraviețuitori ai Holocaustului, având  șansa unor întâlniri cu oameni de cultură și muzeografi dedicați cauzei evreiești în diferite colțuri ale lumii.

Următorii trei ani de studiu  îmi vor oferi o perspectivă mai profundă asupra culturii, rolului și moștenirii iudaice în ansamblul geopolitic al lumii și consider o datorie pe care o am ca lider de opinie care  se exprimă în context public și influențează conștiințele cititorilor săi. Controversele și polemicile pe care le-a generat mereu iudaismul, denunțat fie ca o doctrină a celor care l-au răstignit pe Mesia, fie ca religie, rasă, poporul întemeiate pe o Carte, au dat naștere nu doar unei literaturi evreiești excepționale, ci și unor curente antisemite care  înregistrează  astăzi un reviriment îngrijorător. Este esențial ca jurnaliștii, cei care caută și aduc informația publicului, să aibă o mai bună cunoaștere a acestei teologii, a principiilor care o definesc de la Credință la Misiune.

Consider Facultatea de Studii iudaice o treaptă înainte pe scara evoluției mele spirituale și intelectuale sau, cum îmi spunea ieri Mitropolitul Iosif… „un mare și binecuvântat curaj!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *