Știați că…

Sunt la o Conferință pe Cyber Security la Londra şi am o pauză scurtă. Voi reveni într-un material viitor asupra acestei amenințări pe care nu o vedem, nu o percepem, însă a cărei dimensiune asupra vieții noastre poate duce realmente la un haos mai greu de gestionat decât cel produs cândva de războaiele convenționale.

 

V-ați întrebat vreodată câte firme sunt angrenate în producerea computerului la care lucrați acum? Unul dintre vorbitori tocmai ne-a spus, evocându-l pe Thomas Friedman, care a analizat procesul de producție al notebook-ului său Dell Inspiration 600, din momentul în care a sunat la un număr de customer-service aflat în India şi a plasat comanda, până când i-a fost livrat acasă, într-o suburbie din Maryland.

Computerul a fost asamblat la o fabrică în Penang (Malaysia). A  fost conceput de o echipă de ingineri Dell în Austin şi de designeri din Taiwan. Partea cea mai grea a fost realizată de taiwanezi, iar pentru restul de 30 de componente-cheie, Dell a folosit diferiți furnizori. Procesorul Intel poate fi făcut în Filipine, Costa Rica, Malaysia sau China. Memoria computerului poate fi produsă în Coreea la Samsung sau într-o companie mai puțin cunoscută din Germania sau Japonia. Modelul cardului poate veni din una dintre cele două fabrici specializate din China. Placa de bază, deși concepută în Taiwan, poate fi fabricată acolo, dar şi într-una dintre uzinele chineze. Tastatura este realizată într-una dintre cele trei fabrici din China, între care două sunt deținute de companii taiwaneze. Cardul de wireless poate fi făcut într-una dintre fabricile chineze deținute de americani, dar şi într-o fabrică chineză din Malaysia. Hardul a fost făcut probabil de compania americană Seagate la fabrica din Singapore, sau la Hitachi sau Fujitsu în Thailanda, sau la Toshiba în Filipine.

După ce toate aceste componente sunt asamblate  la o fabrică din Malaysia, imaginea digitală a sistemului Windows XP este copiată pe hard. Codul pentru acest soft, care numără circa 40 de milioane de linii,  a fost scris în mai mult de douăsprezece locații aflate în toată lumea. După ce softul a fost imprimat în sistem, computerul a fost ambalat şi trimis în America, de unde i-a fost livrat clientului.

Ei, şi acum, spuneţi-mi dumneavoastră răspunsul corect la întrebare! Vă spun eu: peste 400 de companii din America, Europa şi Asia au lucrat într-o formă directă sau indirectă la fabricarea unui computer.

Oricare dintre aceste companii poate deveni „spion” într-un conflict interstatal, din propriul dvs. computer.

 

Supported by Security Policy Forum

3 thoughts on “Știați că…”

 1. Floriana, felicitări pentru participarea la Conferinţă Cyber Security de la Londra! Ţii pasul cu vremurile, nu glumă! Dacă în scurta pauză ai reuşit să stârneşti interesul, aştept mai multe detalii la sfârşit, după imaginea de ansamblu şi “digerarea” informaţiilor!
  I’m watching you!

 2. Draga Floriana,

  deja imi si inchipui cativa IT-isti care s-ar angrena in niste discutii interminabile pe tema conferintei la care ai participat; cu siguranta, in timp, razboaiele clasice vor disparea si locul lor va fi luat de cele in”0″ si “1”;
  si nu vor fi dureroase la nivel fizic ci psihic.
  citind articolul tau mi-am adus aminte de cartea “Funky Business” scrisa de doi universitari suedezi.
  exceptionala..in anumite capitole atinge oarecum si subiectul conferintei.
  Cei doi suedezi jongleaza cu concepte precum: “IT-ul comprima timpul si spatiul. Traim intr-o lume care intra la apa. Ciberspatiul, pe care scriitorul William Gibson il numea “halucinatia consensuala” este al saptelea continent.
  […] Toti lasam urme. De fiecare data cand te dai pe internet, lasi urme. De fiecare data cand folosesti cartea de credit, urme. Cand dai un telefon, la fel. Aceste urme pot fi folosite in anumite scopuri…[…] Fie ca iti place sau nu, dvenim cu totii indivizi autosegmentati”.

  Astept cu nerabdare continuarea ta…

 3. Buna Floriana,
  Citesc presa zilele acestea si vad ce se intampla in SUA cu Edward Snowdenun american în vârstă de 29 de ani care lucra pentru un subcontractor NSA refugiat la Hong Kong după dezvăluiri despre o supraveghere electronică în Statele Unite.
  Si tot zilele acestea ma uit la un serial pe care ti-l recomad cu drag, aproximativ pe aceasta tema “Person of interest” ceea ce ma face sa cred ca in America se stie fff multe despre acesta practica iar scurgerile nu mi se par deloc intamplatoare!
  Enjoy London

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *