De ce să mergeți…

…să vedeți Nabucco la Opera Națională…

Pentru că eu am revăzut aseară opera, împreună cu câţiva prieteni veniți din Israel, şi pentru c-am găsit interpretarea lui Ştefan Ignat şi a Sorinei Munteanu în rolurile regelui Nabucodonosor şi respectiv Abigaille, de excepție.

Scenografia şi decorurile readuc prin simplitate istoria din timpul cuceririi Iudeei de către regele asirian, exilul evreilor în Babilon şi raportarea la Dumnezeu drept unic Punct de reper de viață sau de libertate.

IMG_3487mica

Muzica lui Verdi are şi forţă şi lirism, şi dramatism şi emoție, aceasta fiind opera de la care Verdi a fost validat ca un adevărat compozitor. Putem spune așadar că Nabucco a fost „certificatul de naștere” al legendei verdiene care trăieşte şi astăzi.

Opera Națională a căpătat o acustică incredibilă după recenta renovare şi muzica, vocile, respirațiile, incantațiile se reverberează altfel printre spectatori.

Am revăzut-o pe Anca Florea, critic instanță în domeniu, discretă şi mereu atentă la fenomen.

Nabucco este o epopee istorică despre poporul evreu în faţa primei distrugeri a Templului şi despre cum puterea Domnului (Adonai) poate dărâma coroana de pe capetele regilor cuceritori şi îi poate converti pe aceștia. Este un mesaj despre măreția şi atotputernicia Lui în faţa zeului Baal sau a altor deităţi. Mergeți! Şi scrieți-mi după dacă a meritat!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *